Yoğurdun Cilde Faydaları

Yoğurdun Cilde Faydaları

Protein, kalsiyum, muhtelif vitaminler ve probiyotikler açısından oldukça zengin olan yoğurt kahvaltıda mısır gevreği ya da yulaf ezmesi ile yemeklerin yanında ya da tek başına ara öğünlerde harcanabilmektedir. Peki, yoğurdun cildiniz için de çok bereketli olabileceğini öğreniyor musunuz?

Yoğurt iyi bir laktik asit kaynağı olduğu için cildi canlandırma, cilde pürüzsüzlük kazandırma ve ihtiyarlamayı hakimiyet etme gibi özellikleri vardır. Ancak bunlar yoğurdun yararlarından yalnızca birkaçıdır. Öyleyse daha önceki zamanlardan beri cilt için kullanılmakta olan yoğurdun tüm yararlarına bir göz atalım:

Cildi Islatır ve Aydınlatır

Natürel bir hidroksil asit olan laktik asit cildin ölü tenden temizlemesine, nem kazanmasına ve yatışmasına destekçi olur. Bu nedenle özellikle kuru ve alıngan cildi olan şahısların kullanımı için idealdir. Bunun için tek yapmanız gereken ise nemli cildinize uygulayacağınız yoğurdu takribî 10 dakika cildinizde bekletmek ve ardından ılık su ile durulamak. 

Cildi Ölü Tenden Temizletir

İçeriğindeki ıslatıcı bileşenlerin de desteğiyle yoğurt harikulade bir peeling vazifeyi görür ve cildi ölü tenden temizletir. 

Gözenekleri Sıkılaştırır

Cildinize uygulayacağınız yoğurt sayesinde gözeneklerinizde sıkılaşma ve daralma görülür. Bunun için yoğurdu takribî 10-15 dakika cildinizde bekletmek ve ardından soğuk su ile durulamak yeterli olacaktır. Durulama sonrası ise cildiniz gerginleşeceği için ıslatıcı kullanmanızda fayda vardır.

Sivilcelerle Savaşır

Asidik yapısı nedeniyle iltihaplı sivilceye neden olan bakterileri, mantarları ve mikropları yok eder. İster günlük perhizinize ilave edin, isterseniz cildinize maske olarak uygulayın yoğurt sayesinde sivilcelerinizin eksilmesi mümkündür.

Ciltteki Kirleri, Renk Farklılıklarını ve Göz Altındaki Koyu Renkli Halkaları Eksiltir 

Yoğurdun içerisinde yer alan çinko iltihaplı sivilcelerden ya da böcek ısırıklarından kaynaklanan kirlerin renklerinin açılmasına destekçi olur ve ciltteki kızarmaları önler. Sulandırılmış yoğurdu cildinize sürüp bir ölçü beklettikten sonra durulamak bile bu tesirlerin görülmesini sağlayacaktır.

İhtiyarlama Karşıtı Tesirleri Vardır

Yoğurt özgür radikallerle savaşır ve ince çizgilerle buruşuklukların yaradılışını erteleyen bileşenler kapsar. Ayrıca yoğurdun içinde yer alan laktik asit erken ihtiyarlamayı önler. 

Cilt Enfeksiyonları ile Savaşır

İnce dokunmuş bir bezin içine koyacağınız yoğurdu mantar enfeksiyonu olan bölgeye uygulamak bu enfeksiyonun giderilmesine destekçi olur. Bu usulü günde 4-5 defa uygulayarak daha iyi neticeler elde edebilirsiniz. 

Güneş Yanığını Rehabilitasyon Eder

Güneş yanıkları yoğurt kullanarak rehabilitasyon edilebilir. Yoğurdun içerisinde yer alan çinko yanmaya karşı cildi hafifletir ve yanma neticeyi olaşacak kaşıntıları eksiltir. 

Saçlar için Natürel Islatıcı Vazifeyi Görür

Cilt için bir hayli verimi olan yoğurt saçlarda da kullanılmaktadır. Saçlara uygulanan yoğurt onların daha sıhhatli olmasını, daha süratli uzamasını ve nem kazanmasını sağlar. Özellikle kuru ve eskimiş saçlara kaybettiği nemi kazandırır. Bunun için tek yapmanız gereken yarım kadeh yoğurdu karıştırıp saçınıza sürmek ve ardından saçlarınızı havluya sarıp takribî 20 dakika bekletmek. Günlük şampuanınızla saçınızı yıkadıktan sonra kazandığı nemi ve yumuşaklığı fark edeceksiniz.

Dişlerdeki Sararmalarla ve Makûs Soluk Kokusu ile Savaşır

Yoğurdun içinde yer alan fosfor ve kalsiyum diş minesinin kuvvetlenmesine destekçi olur. Ayrıca dişteki sararma ve makûs soluk kokusuna karşı bir koruma katmanı oluşmasına da destekçi olur. Tek yapmanız gereken dişlerinizi bir ölçü yoğurt ile ovuşturmak ve kumpaslı kullanım sonrası tesirlerini gözlemlemek. 

Yoğurt Maskeleri

Yazımızın bu kısmında sizlerle birbirinden değişik yoğurt maskesi tarifleri paylaşacağız. Ancak bu maskeleri sizlerle paylaşmadan evvel cilt tipinizin ve rastgele bir malzemeye alerjinizin olup olmadığının ehemmiyetini anımsatmak isteriz. Şayet ciddi bir cilt probleminiz varsa ya da maskeyi uyguladıktan sonra cildiniz makûs bir tepki veriyorsa cildinizi hemen durulamanızı, maskeyi bir daha uygulamamanızı ve bir cilt hekimine danışmanızı nasihat ederiz.

Birbirinden Değişik Yoğurtlu Maske Tarifleri

4 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı kakao ve 1 yemek kaşığı balı karıştırın. Hazırladığınız maskeyi suratınıza sürün ve 20 dakika sonra ılık su ile durulayın. Cildinizdeki mat ve bitkin ifadenin kaybolduğunu göreceksiniz.2 yemek kaşığı yoğurt ve 1 yemek kaşığı yulafı karıştırın. Oluşan karışımı dairesel hareketlerle masaj yaparak cildinize uygulayın. Bu maske de cildinizin ölü tenden temizlemesine destekçi olacaktır.1 yemek kaşığı zeytinyağı ile 3-4 yemek kaşığı yoğurdu karıştırın. Hazırlamış olduğunuz karışımı cildinize sürün ve takribî 30 dakika bekletin. Haftada 3 defa uygulayabileceğiniz bu maskenin ihtiyarlama karşıtı tesirleri olacaktır. Bir ölçü muz ve avokadoyu ezin ve yoğurt ile karıştırıp macun kıvamına getirin. Ardından bu karışımı cildinize sürün ve takribî 30 dakika kadar beklettikten sonra ılık su ile durulayın. Bu maske de cildinizin ihtiyarlamayla savaşmasına destek olacaktır.Bir ölçü salatalığı rendeleyin ve yoğurt ile karıştırın. Hazırladığınız maskeyi cildinize uygulayın ve takribî 20 dakika kurumasını bekleyin. Ardından soğuk su ile durulayın. Bu maske cildinizin erken ihtiyarlamasını yasaklayacak, gözenekleri küçültecek ve cildinizi sıkılaştıracaktır. Birkaç yemek kaşığı yoğurdu limon suyu ile karıştırın ve cildinize sürüp takribî 25 dakika bekletin. Ardından soğuk su ile durulayın ve bu maskeyi haftada 3 defa cildinize uygulayın. Bu maske sayesinde de güneşin neden olduğu cilt kirlerinde eksilme görülecektir. Bir ölçü yoğurdu, birkaç damla papatya yağı ile karıştırın ve cildinize uygulayın. Takribî 15 dakika bekledikten sonra soğuk su ile durulayın. Bu maske sayesinde güneşderi dolayı yanan cildiniz yatışacaktır.

Uyarılar

Bazı şahısların yoğurda alerjisi olabilir. Bu nedenle maskeleri uyguladıktan sonra cildinizde kaşınma ya da kızarıklık görülüyorsa hemen cildinizi durulayın ve bir daha bu maskeleri kullanmayın.Maske üretiminde kullanacağınız yoğurdun sade, şeker katılmamış ve organik olması gerekmektedir.

Kaynak:

Natural Beauty Tips: Yogurt For

Stylecraze: 10 Amazing Benefits Of Yogurt For Skin And Hair

Yorum yapın