Defne Sabunu Faydaları ve Kullanımı

Defne Sabunu Faydaları ve Kullanımı

Defne Sabunu Nedir, Nasıl Yapılır?

Defne, defnegiller ailesinin Laurus adlı türünü oluşturan, her zaman yeşil renkli ağaç ya da ağaççık görünümünde bir nebattır. Azor defnesi, Akdeniz defnesi ve Kanarya adaları defnesi olmak üzere üç ana cinsi öğrenilmektedir. Türkiye’de en çok görülen cins, Yunanistan ve İspanya’da da bulunan Akdeniz defnesidir.

Defne, sağlık ve hoşluk sembollerinden biri olarak görülür. Ülkemizde, Hatay’ın en ehemmiyetli sembollerinden birisi olarak öğrenilir. Hatay’da “Defne” adlı ilçede defne sabunu yapımı yapılır. Defne nebatının meyveleri güz mevsimine bir araya gelir ve bu meyvelerden defne yağı elde edilir. Defne yağından ise, Hatay ve etrafının en değerli ürünlerinden biri olan defne sabunu yapılır. Tıbbi ilaçların yapımında ve cilt bakımı ürünlerinin içinde de kullanılan defne, inanılmaz kaliteleri sayesinde hem Hataylılar hem de tüm Türkiye için ehemmiyetli bir yere sahiptir. Güneş yaradanı Apollon’dan kaçan peri Daphne’nin defneye dönüşmesi sebebiyle mitolojide de yeri olan defne ağacı, antiseptik özellikte olması nedeniyle sağlık açısından da önemlidir.

Hataylılar defne sabununa “gar” adını vermiştir. Neredeyse tüm Hatay milleti bu sabunu evinde bulundurur ve sıkça kullanır. Özellikle güz aylarında, Hatay’ın dar, nostaljik ara caddelerinde defne sabunu yapan akıldalar gezer. Bu şahıslar, mahalle mahalle, sokak sokak gezip sabun isteyen ailelere sabun üretirler. Konutların bahçesine yerleştirdikleri bir kazanın için büyük tahta kaşıklarla sabun yapıp, yanlarında getirdikleri kalıplara dökerler. Sonra bu sabunlar dinlenmeye alınıp kurutulur. Hatay’da bu sabun üretimi süreci sanki bir ritüeldir. Her aile, ya kendi sabununu kendi yapar ya da bahsettiğimiz seferi sabun ustalarından destek alır. Şayet bunları da yapamazlarsa, çarşı ve pazarda satılan sabunlardan satın alırlar. 

Sabunlar genellikle yıllık lüzumlar istikametinde yapılıp alınır. Yeşil rengin tonlarını gördüğümüz bu defne sabunları, genelde kareye eş biçimde kesilir ve kağıtlara sarılıp kolilerin içinde bekletilir. Defne ağacıyla zeytinyağının rengini alan defne sabunları, içeriğine ilave edilen öbür malzemelere göre de renk ve koku alır. Çok yoğun bir şekilde defne ağacı kokan defne sabunları, kokularını salsınlar diye, aynen kuru lavanta çiçeği gibi pak çamaşırların arasına da konur. Güzel rayihası, akışkanlarla teması sonrası daha da fazla ortaya çıkan defne sabunu, Akdeniz bölgesinin ve bu bölgeye ait kültürün en ehemmiyetli unsurlarından ve aynı zamanda kozmetik ürünlerindendir. 

Defne sabunu genellikle hiçbir kimyevi ya da hayvansal madde kullanılmadan, katkısız ve saf bir biçimde yapılır. İmalinde, tamamen defne meyvelerinden elde edilen defne yağı ve zeytinyağı kullanılır. Sıkıntılı bir süreci olan defne sabunu yapımında, sabunun niteliğini tanımlayan kullanılan defne yağının ölçüyüdür. Ne kadar bol defne yağı varsa, sabun o kadar iyi demektir. 

Defne meyvesi, kırmızı ve bordo renkli üzümlere eş. Toplanır bir araya gelmez, büyük kazanlar içinde suyunu iyice çekinceye dek kaynatılan defne meyveleri, telli tokmaklar dayanağıyla çekirdekleri kabuklarından parçalayana dek vurulur. Ardından, üzerlerine su ilave edilir. Bu karışım 100 derece kaynatıldıktan sonra, defne meyvelerinin yağı suyun üzerine çıkmaya başlar. İşte bu yağ, defne sabunu yapımında ve de kozmetik ürünlerde kullanılan defne yağıdır.

Defne sabunu sırasında kullanılan bir öbür malzeme de sabuncu sodası ismi verilen, yağın katılaşıp sabun formuna erişmesine destek eden malzemedir. Defne sabunu imalinin ehemmiyetli bir gizemi, kullanılan suyun pak olma lüzumluluğudur. Suyun pakliği hem sağlık açısından hem de sabunun rengi ile görünümü için önemlidir. Pak su, hasarlı maddeleri alırken, kullanılan öbür maddeler de sabunun katı bir forma gelmesini sağlar. 

Bir sonraki evre, kazandaki sıcak suya defne yağının ilave edilmesidir. Ardından da, bir ölçü zeytinyağı konur. Zeytinyağı hem karışımın niteliği için hem de cildi yumuşattığı için ehemmiyetli bir malzemedir. Sonrasında, ismine kostik sınan madde sodyum hidroksit suya ilave edilir. Yapım elle yapıldığından oldukça özenli biçimde devam eder. Kostik maddesi şayet kaynama sürerken kazan karıştırılmazsa suyun taşmasına sebebiyet verir. Bu nedenle, karışımı devamlı olarak karıştırmak gereklidir. Fabrikasyon yapım esnasında kurutma harekâtı süratlice hakikatleşebilirken, elle yapımda bu vaktin çok uzun yakalanması büyük ehemmiyet taşır. Bu sayede, sabun daha uzun müddetlerde ancak çok daha sağlıklı bir şekilde sert forma erişir. 20 ile 30 dakika arası bir zamanda sabun için hazırlanan karışım yavaş yavaş kıvama gelmeye başlar. Karışım kazandan alınır ve hiç süre tüketilmeden kalıplara dökülür. Şayet hava sıradan gidişattaysa, karışımın kalıpların içerisinde bir gün beklemesi gerekir. Kuruyan karışım emin miktarlarda, genellikle de kare formda kesilir. Sonrasında, kuruması için serilir. 

Kuru defne sabunun rayihası, suyla temas eder etmez alana çıkar. Bu ilk temasa, bembeyaz bir köpük de eşlik eder. İşte bu biçimde sıkıntılı adımlarla üretilen defne sabunu, sağlık ve hoşluğun gizemlerinden biridir. 

Hakiki Defne Sabunu Nasıl Anlaşılır?

Son senelerde, bazı üreticiler, içinde defne yağı bulunmayan, içeriği de tamamen kimyevi olan sabunları “defne sabunu” ismiyle piyasa devam et. Bu sahte defne sabunlarını kavramanın en kolay yolu, maliyeti. Zira, reel olmayan sabunlar, orijinallerine göre çok daha ucuz. Bu sebeple, düşük maliyetli defne sabunuyla karşılaştığınızda sahte olabileceklerini usunuzdan çıkarmayın.

Defne sabununun hakiki olup olmadığını kavramanın bir öbür yolu ise kokusuna bakmak. Zira, reel defne sabunu çok apaçık bir kokuya sahip. Ayrıca, bu koku içinde defne nebatı ve zeytinyağı haricinde başka bir anekdota olmamalı.

Defne Sabunu Nerelerden Temin Edilebilir?

Defne sabunu, Hatay şehrinden satın alınabildiği gibi bu şehirden dağıtım yapan online alışveriş sitelerinden de edinilebilir. Ayrıca, Akçay, Altınoluk gibi yazlık beldelerde de bulunur. Bulunduğunuz şehrin aktarlarından da defne sabununu bulabilirsiniz. Ancak, sabunun hakiki ve organik defne sabunu olduğundan emin olmadan satın almayın. 

Defne Sabununun Verimleri

Hatay’ın en ehemmiyetli turistik ürünü olan defne sabunu, hem yurtiçinden hem de yurtdışından büyük alaka görmekte. Bunun nedeni, defne sabununun natürel ve organik olarak üretilmesi ile ehemmiyetli bir sağlık ve hoşluk kaynağı olması. İşte defne sabununun verimleri:

Defne sabununun saçlara özel verimleri:

Antiseptik ve hücre yenileyici kaliteleri sayesinde, ten ve saçtaki mikropları öldürür. Bir Hayli ten hastalığının da önüne geçer. Tendeki mikrop orijinli hastalıkları başlamadan bitirir.
Saç dökülmelerinin önüne geçer. Kırılmasını da önler. 
Saçlardaki kepeklerin ortadan kalkmasına destek eder. Yeni kepek yaradılışını maniler.
Saçlar için iyi bir arınıcı ve temizleticidir. 
Saçları natürel bir biçimde kuvvetlendirir. 
Saçları besler, yumuşatır ve ona parlaklık verir.
Saçların su ve yağ balansını kumpaslar. Özellikle, çok yağlı saçların daha sağlıklı olmasına destek eder.
Kuru saçları ıslatmaya destek eder. 
Sıradan bir sabunun verdiği kurutma ve keçe yapma tesirlerini asla göstermez.
Saçların elektriklenmesinin önüne geçerek rahat ve kolay biçimde biçim almasına destek eder.
Saça hacim verir, gürleşerek dolgun görünmesine destek eder.
Saçların sağlıklı bir biçimde uzamasına destek eder. 
Bu tesirlerin etkin olması için, defne sabununu devamlı ve sık bir biçimde kullanmak gerekir. 

Defne sabununun cilde özel verimleri:

Beden pakliğinde oldukça tesirlidir.
Kuru ciltleri nemlendirir.
Cildin çatlamasının önüne geçer ve onu pürüzsüz bir görünüme kavuşturur.
Cilt için peeling tesiri gösterir. Gözenekleri açmaya takviyecidir, bu tesiriyle bedenin rahat biçimde soluk almasına imkân tanır.
Ciltte siyah nokta yaradılışını maniler. 
Ciltte sivilce ve iltihaplı sivilce yaradılışının önüne geçer. Ergenlik sivilcelerini ve yağlanmaya bağlı tüm sivilceleri geçirir. Mevcut sivilceleri kurutur, yine oluşmalarını da maniler. 
Egzama, sedef ve mantar gibi cilt hastalıklarının iyileşmesine ve tüm beden asalaklarından temizlemeye destekçi olur. Özellikle, nemi ve sıcağı seven mantara çok iyi kazanç. 
Bedendeki kaşıntıları ve kızarıklıkları alır ve yaraları iyileştirir. 
Tendeki tahrişleri de yok eder.
Cilt kirlerinin ortadan kaybolmasına destek eder. 
Bacaklardaki varislerin gözle görülür şekilde azaltır.
Kokusu sayesinde insanları hafifletir. 
Bebeklerde pişik olmasının önüne geçer. 
Erkekler için tıraş jeli ya da köpüğü yerine kullanılabilir. Islak cilde sürüldüğünde tıraş jeli ya da tıraş köpüğüne göre çok daha tesirlidir. Cildi daha çok yumuşatır. 
Bu tesirlerin etkin olması için, defne sabununu devamlı ve sık bir biçimde kullanmak gerekir. 

Defne Sabununun Kullanımı

Defne sabunu hem saçlar, hem cilt hem de elbiselerin pak kokması için kullanılabilir. Ayrıca, kokusu ve içeriği sayesinde bulunduğu yerden böcekleri de uzak tutar.Saç için kullanılacaksa, bolca köpürtülüp saç diplerine masaj yapılarak uygulanmalıdır. Uygulama sırasında saç teni hafifçe kaşınmalıdır. Kumpaslı bir biçimde kullanılırsa saçlar için saydığımız tüm faydalar sarihe çıkacaktır. 

DEFNE SABUNUNUN FAYDALARIYLA ALAKALI EHEMMİYETLİ BİR HATIRLATMA: 

Defne sabununun, saçlarınızı başta sertleştirdiğini sezebilirsiniz. Bunun sebebi, uzun yıllardır kullandığınız kimyevi içerikli saç paklik ve bakım ürünlerinden sonra ilk defa değişik bir ürün kullanmanızdır. Saçlarınız, siz defne sabunu kullanmaya başladıktan sonra, yeni bir ürüne adapte olma sürecine girer. Birkaç kullanımdan sonra, şayet hakiki defne sabunu kullandıysanız, saçlarınız sabuna alışır ve tüm faydalar birer birer tesirini gösterir. 

EHEMMİYETLİ: 

Verimlerinde faydalanabilmek için hakiki, natürel ve tamamen katkısız olanın defne sabununu almaya özen gösterin.Gözünüzden ve göz etrafınızdan uzak tutun. Gözlerle temas etmesi vaziyetinde göz yakıcı tesir gösterdiği için kullanım sırasında çok dikkatli olun. Defne nebatına ya da zeytinyağına alerjisi olanların kullanmaması gerekir. Bu sabunu kullandıktan sonra cildinizde bir alerjik tepkinin büyüdüğünü görürseniz, defne sabununu kullanmayı şipşak vazgeçin ve bir cilt hekimine başvurun.Bir hastalık sebebiyle ilaç kullanıyorsanız ya da bir cilt rahatsızlığınız varsa defne sabununu kullanmadan evvel kesinlikle hekiminize müracaat etin. Çok sık ve fazla ölçüde kullanmayın. Cildinizi tahriş edebilir.Oda sıcaklığında ve kuru yerde muhafaza etmeye dikkat edin. 

Yorum yapın