Neem Yağı Kullanımı ve Faydaları

Neem Yağı Kullanımı ve Faydaları

Neem yağı, neem ağacının yapraklarından yapılabileceği gibi neem ağacının çekirdek köklerinin preslenmesi usulü ile de yapılabilmektedir. 

Öncelikle neem ağacına latince: Azadırachta indica yakından bakacak olursak Maun ya da Mahoganik ağaç ailesinin Meliaceae azası olan bu ağacın, tesbih ağacı ile büyük bir eşlik gösterdiğini de görürüz. Neem ağacı aynı zamanda Nimtree ya da Leylağı adları ile de öğrenilmektedir. 

Hindistan’da Neem ağacı, natürel köy eczanesi biçiminde anılmaktadır ve bu ağacın fantastik tesirlerine inanılmaktadır. Asırlar süresince neem ağacı ateşli, enfeksiyonlu ve sızılı hastalıkların rehabilitasyonunda natürel bir rehabilitasyon usulü olarak kullanılmıştır. Ayrıca Hindistan’da bu ağacın kanı arındığına da inanılmaktadır. Bu inanış sebebi ile Hindistan’da yeni seneye neem ağacının yapraklarını yiyerek girmek bir anane haline gelmiştir. 

Çok sulak bir etrafta yetişmesi gereken neem ağacı kurak bölgelerde yaşayamaz. Neem ağacının ülkemizdeki adı bazı yerlerde palavracı tesbih ağacı olarak da geçmektedir. Tropikal bölgelerde yetişen bu ağaç, 15 – 16 metre uzunluğuna kadar erişebilmektedir. Aslen anavatanı Hindistan ve Sri Lanka olan neem ağacı, aynı zamanda Endonezya, Avustralya ve Batı Afrika da bazı yerlerde de yetiştirilmektedir. Çok süratli bir biçimde gelişebilen bu ağacın yaprakları çok bol ve sıktır.

Neem ağacının yaprakları, yaprak tozu, tohumu, ağaç kabuğu ya da ufak neem filizleri ilaç, tıp ve kozmetik alanında kullanılmaktadır. Bu biçimi ile bakıldığında ağacın tam kısımlarının kullanıldığı görülür.

Kozmetik ve tıp alanında neem ağacının tohumundan üretilen ve yazımızın ilerleyen kısımlarında da bahsedeceğimiz neem ağacı tohumu yağı kullanılmaktadır. Daha çok ciltte alana gelen problemlerin rehabilitasyonunda kullanılan bu yağın bereketleri saymakla bitmez.

Neem Ağacı Yağının Bereketleri

Saç Üzerindeki Bereketleri: Kozmetik sektöründe şampuan üretiminde kullanılan neem ağacı yağı, şampuanların saça parlaklık kazandırmasında dayanakçı olur.  Kuru ve soğuk havalara karşı saçın mukavemetini çoğaldırarak saçın sağlıklı görünmesini sağlar. Saç teninde oluşan problemlerin giderilmesinde yeniden neem yağının tesirleri gözlemlenmiştir. Bu gidişatta neem ağacı yağının saç tenine masaj yaparak sürülmesi ve yarım saat vakit ile beklenmesi önerilmektedir. Böylece saç teni kuruluğuna ve kepek problemine karşı tesirli bir çözüm elde edilmiş olacaktır.

Genellikle çocuklarda alana gelen saç bitlenmesine karşı da kullanılabilen neem ağacı yağı, saç diplerinde oluşan egzama, cüzzam, sedef gibi bazı cilt hastalıklarının iyileşmesinde de zaferli bir rehabilitasyon edici olarak kullanılmaktadır.

Cilt Üzerindeki Bereketleri: Neem ağacı yağı saç üzerinde olduğu gibi cilt üzerinde de pozitif tesirler sağlamaktadır. Krem biçiminde kumpaslı olarak kullanılan yağ, soğuk ve kuru havalarda tahriş olmuş ve matlaşmış cildin sağlık kazanmasını ve parlamasını sağlar. Krem biçiminde kullanılabildiği gibi cildi koruma özelliğindeki sabunların imalinde de kullanılmaktadır. Hindistan ve Pakistan’da çok popüler bir yağ olan neem ağacı yağı bedenin tüm bölgeleri için krem olarak kullanılabilmektedir. Kuruluk, kaşıntı gibi cilt problemlerine karşı natürel ve tesirli bir çözüm sunmaktadır.

Ciltte alana gelen sedef, egzama gibi hastalıklara karşı da kullanılan neem ağacı yağı tüm cilt tiplerinin uygulayabileceği hasarsız bir yağdır. Aynı zamanda cildi yatıştırıp durgunlaştırma özelliği de vardır. Bu özelliği ile yeniden masaj salonlarında gevşetici masaj yağı olarak da kullanıldığı öğrenilmektedir.

Kuru ciltlere biçiminde de uygulanabilen yağ, günlük kullanılan kremlerin içerisine karıştırılarak da kullanılabilir. Neem ağacı yağı ile yapılacak bir maske misali ise şu biçimde verilebilir:

Neem yağı, hindistan cevizi yağı, salatalık suyu, yeşil çay ve su bir kapta karıştırılarak cilt üzerine harici yol ile uygulanır. Yapılan bu karışım kapalı bir şişede uzun vakit saklanabilir ve bu karışım kuru ciltler için uygulanabilecek iyi bir nem kaynağı olacaktır. Neem yağının durgunlaştırıcı özelliği küvetlerde de kullanılabilir. Küvet suyuna yalnızca birkaç damla damlatılan neem yağı size durgunlaştırıcı bir banyo sunacaktır.

Kan Şekeri Üzerindeki Tesiri: Neem ağacı yağı kullanılarak üretilen ilaçların kan şekerini tertip etme düşük kan şekerini yükseltme ve yüksek kan şekerini düşürme özelliği vardır. Aynı özelliği ile bağışıklık sisteminde oluşan problemlere karşı da ehemmiyetli tesirler göstermektedir.

Diş Bakımında Neem Ağacı Yağı: Neem ağacı yağı ağızda oluşan dişeti irinleri ya da yaralara karşı üretilen ilaçların içerisinde kullanılmaktadır. Aynı biçimde Asya’da ağacın yaprakları da diş fırçası olarak kullanılmakta ve bu biçimde dişlerin sağlıklarının gözettiğine inanılmaktadır. Neem ağacı yağının bir öbür kullanım alanı ise diş macunu imalidir. Diş ve diş eti üzerinde kollanan pozitif tesiri ile diş macunları için ehemmiyetli bir hammadde olmayı muvaffak olmuş yağ bu özelliği ile bir çok diş macununun içerisinde bulunmaktadır. Ağız sıhhatinde gösterdiği bu özelliği ile neem ağacının yaprakları  kurutularak çay olarak da içilmektedir.

Neem ağacı yağının diş macunu içerisine katılmasının öbür bir sebebi ise bu yağın plak yaradılışına karşı gösterdiği mukavemettir. Ağız kokusuna ve zamanla sağlıksız diş ve diş etlerine neden olan plakların oluşmasının yasaklanmasında neem ağacı yağı büyük rol oynamaktadır.

Neem ağacının tıbbi açıdan bereketlerinin incelenmesi ilk olarak Amerika’da başlamıştır. Yapılan araştırmalar neticeyi bu ağacın ciltteki pozitif tesirleri onaylanırken aynı zamanda ülser gibi mide hastalıklarının rehabilitasyonunda da pozitif tesirler gösterdiği görülmüştür. Asit reflü ve gastrik ülserin rehabilitasyonunda bu ağaçtan elde edilen yağın kullanılması da tahlilciler tarafından önerilmiştir. 10 hafta süresince kumpaslı olarak neem ağacı yağı kullananların  mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri olarak da öğrenilen gastroduedonal ülser rahatsızlıklarının eksildiği gözlemlenmiştir. Bu araştırmaların neticelerine göre neem anti-bakteriyel, anti-viral, anti-septik, anti-diyabetik, mantar önleyici, kan arınıcı ve spermisit tesire sahip olduğu ispatlanmıştır.

Daha bir hayli tesire sahip olan neem ağacı yağının bir kaç verimi daha şu biçimde sıralanabilir:

Burun kanamalarında, kanın durması için kullanılması,
Bağırsakta oluşmuş kurtların atımında kullanılması,
Kardiyovasküler hastalıklarda kalp ve damar sıhhatinin korunması için,
Diyabetli hastalarda kan şekeri oranının tertip edilmesi için,
Bazı karaciğer hastalıklarında, karaciğerin desteklenmesi için,
Malarya ya da millet arasındaki adı ile sıtmaya karşı ateş düşürücü olarak,
Safra salgısının tertip edilmesinde ve hakimiyet altına alınmasında,
Hemoroid ve bazı idrar yolları hastalıklarının rehabilitasyonunda kapsül olarak neem ağacı yağının kullanıldığı öğrenilmektedir.

Neem Ağacı Nebatının Yan Tesirleri

Neem ağacından üretilen yağların rastgele bir yan tesirinin görülmediği öğrenilmektedir. Ancak öbür tam nebatsal yağlarda olduğu gibi neem ağacı yağında da alerjik gidişatlar söz mevzusu olabilecektir. Bu sebeple kullanmadan evvel bir test biçiminde az ölçüde sınayarak bu yağa karşı alerjiniz olup olmadığını hakimiyet etmenizde fayda olacaktır.

Aynı biçimde öbür nebatsal yağlarda da olduğu gibi çok uzun vakit ile çok fazla dozlarda kullanılması verim değil hasar alana getirecektir. Bu gidişatta böbrekler ya da karaciğerde problemlere yol açabileceği öğrenilmektedir.

Neem yağı hamile bayanlar tarafından kullanılmamalıdır. Kullanılması vaziyetinde bebek düşürme olaylarına kadar varabilir.

Yorum yapın