Evde El ve Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde El ve Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Her kadın sıhhatli, hoş görünen ellere ve tırnaklara sahip olmak ister. Özellikle iş yaşamına sahip kadınlar, güvenle uzatabilecekleri, düzgün tırnaklara sahip ellerinin olmasını arzu eder. Fakat el ve tırnak bakımı genellikle zaman isteyen bir iştir ve bu bakımları en iyi yapan yerler kuaförler ve el bakımı kurumlarıdır.

Ama oldukça zaman ve pevde ara kaybına neden olan bu bakımı, kadınların kendi konutlarında da yapmaları muhtemeldir. Bunun için birkaç basit tüyoyu kullanarak, bakımlı ve daha sıhhatli ellere kavuşmak muhtemeldir.

El Bakımı İçin Konutta Yapılabilecekler

El bakımında natürel yolları seçim etmek en manalı olan tercihtir. En basit bakım ellerini limon suyuyla yıkamaktır. Bu elleri yumuşatır, kirlere de iyi gelir.
Ellerin canlanması ve beyazlaşması için su ve tuz karışımı ellere uygulanabilir. Eller için iyi bir peeling yöntemidir.
Ellerin sıcak sudan, deterjanlardan, her türlü kimyeviden korunması için kesinlikle bir eldiven kullanılmalıdır.
Eller, sıkça yıkanmalı, gün içinde ellerin dokunduğu birçok yerden alınan mikroplar arınılmalıdır. 
Kuru eller kumpaslı bir biçimde ıslatılmalıdır. Bu ıslatma istenirse hazır bakım kremleri ile, istenirse konutta hazırlanacak tarifler ile yapılabilir.

Sıhhatli Tırnaklar İçin Tavsiyeler

Kadınlar konutta sık sık ellerinin suyla temas etmesini gerektiren işler yaparlar. Tırnaklar suyla fazla temas sonrasında yumuşar ve kırılmaya daha eğilimli olur. Bu surattan suyla temas etmeden evvel gözetici bir eldiven takmak gerekir.
Islak kalan tırnaklarda birçok tırnak hastalığı gelişebilir ve bu da estetik açıdan rahatsız edici görüntüler yaratabilir. Bu surattan eller yıkandıktan sonra kurulanırken, tırnakların da hoşça kurulanması gerekir.
Fazla uzun tırnaklar hem tırnak hastalıklarına hem de kırılmalara karşı daha alıngandır. Bu sebeple tırnaklar kumpaslı olarak kısaltılmalı, uzun kullanılacaksa da bakımları doğru bir biçimde yapılmalıdır.
Tırnaklarda ortaya çıkan saralmalar, kırılmalar ve çatlamalar çoğu zaman önem verilmez. Fakat bu belirtiler ehemmiyetli bir hastalığın habercisi olabilir. Bu surattan bu belirtiler görüldüğünde bir hekime başvurarak tıbbi görüş alınmalıdır. Erken müdahalede tırnak meseleleri büyük miktarda engellenebilir. Fakat bunun yerine muhtelif ürünlerle bu meseleleri kamufle etmek yoluna gidilirse, hastalığın ilerlemesi vaziyetinde tanının doğru olarak konması da zorlaşır.
Piyasada her türlü tırnak bakım ve süsleme ürünşöhreti bulmak muhtemeldir. Fakat her ürün sıhhate uygun olarak üretilmemiş olabilir. Ayrıca sedef, alg, lupus gibi bazı ten hastalıklarında kullanılan hoşluk ürünleri bu hastalıkların daha fazla tetiklenmesine neden olabilir. Dermatolojik olarak onaylanmış ürünleri kullanmak ehemmiyetlidir.
Ojelerin arınılması için kullanılan asetonlar haftada bir kezden fazla kullanılmamalıdır. Asetonlar tırnağın dokusunun bozulmasına yol açabilir.
Tırnak etrafının da sıhhatli görünmesi ehemmiyetlidir. Bu surattan tırnak etrafı için özel olarak üretilen yağlardan kullanılmalıdır.

Adım Adım Tırnak Bakımı

Tırnakların bakımından evvel, bakım için kullanılacak aletlerin pak ve sterilize olduğundan emin olunmalıdır. Sterilize aletlerle yapılmayan tırnak bakımları Hepatit B ve Hepatit C gibi ciddi hastalıklara neden olabilir. Şayet bakım özel bir dükkanda yapılacaksa pakliğine dikkat edilmelidir.
Tırnak bakımının sterilizasyondan sonraki adımı, bir evvelki tırnak bakımından kalan cila artıklarının arınılmasıdır. Bunun için kullanılan asetonlar ya da öteki kimyevi çözücülerin nitelikli ve tırnakları kurutmayacak kalitede olmasına dikkat edilmelidir. Bu çözücülerin negatif tesirlerini eksiltmek için içine badem yağı ya da susam yağı eklenebilir. Seçenek olarak bu yağlar paklik yapıldıktan sonra da sürülebilir. 
Tırnakların pakliği yapıldıktan sonra tırnaklar kısaltılmalıdır. Uzun tırnakların kesimi için özel makaslar kullanılmalıdır.
Kesilen tırnaklara, törpü ile seçime göre yuvarlak ya da küt biçimde biçim verilebilir. Kullanılan törpülerin şahsa özel olması, tek bir şahıs tarafından kullanılıyor olması şarttır.
Törpünün ardından tırnak etlerinin arınılması gerekir. Bunun rahat yapılabilmesi için ellerin evvelden ılık suda bilave ettirilmesi gerekir. Minik bir kaba konulan suyun için bir damla limon suyu, şampuan ya da duş jeli eklenebilir. Suda yumuşayan etler uygun aletlerle düzgünce kesilmelidir. Fakat bu harekât sırasında fazlaya kaçılmamalı, tırnak etleri gereğinden fazla kesilmemelidir. Zira bu gidişat tırnağı mikroplara karşı korunmasız kılar ve tırnakta dolama oluşmasına neden olabilir.
Tüm bakımı yapılan tırnak uygun bir ıslatıcı ile ıslatılmalı ve 5-10 dakika bekletilmelidir.
Nemlendirmeden sonra tırnağa evvel renklendirici oje sürülür, ardından transparan bir üst astar uygulanır. Üst astar ojenin daha kalıcı olmasını sağlar.

İlginizi çekebilir: Konutta manikür nasıl yapılır?

Yorum yapın