Mikro ihracat nedir? Mikro İhracat Nasıl Yapılır?

300 kilodan az ve Katma Değer Vergisi hariç 15 bin Euro bedelini geçmeyen ürün gönderimleri Mikro ihracat kapsamındadır. Mikro ihracat harekâtları doğrudan Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı ETGB ile gümrük müşavirine lüzum dinlemeden daha az bir bürokrasi ile yapılabilmektedir.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı ETGB Nedir?
Mikro ihracat kapsamındaki gümrük prosedürlerini ve maliyetlerini eksiltmek için kullanılan bildiri sistemidir. ETGB sayesinde ananesel ihracat prosedürlerinde lüzumlu olan gümrük müşavirliği hizmetlerine gerek kalmaz. Bu belge sayesinde mikro ihracat yapmak isteyen şirketler ürünü yetkili mikro ihracat kargo işletmesine teslim eder. Kargo işletmesi de ürün için ETGB kumpaslar ve resmi makamlara yollar. Posta Ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü ve UPS başta olmak üzere pek çok müessese elektronik ticaret gümrük tebliği tertip etme yetkisine sahiptir.

Mikro İhracatta Hangi Belgeler Zorunludur?
Ürünlerinizi Türkçe faturanın orijinali ve İngilizce kopyası ile beraber yetkilendirilmiş olan kargo işletmelerine teslim faktörüz yeterlidir.

Mikro ihracatta Katma Değer Vergisi iadesi alınabilir mi?
Mikro ihracatta Katma Değer Vergisi iadesi almak için elektronik ticaret gümrük tebliği ve faturalar ile beraber Vergi dairesine müracaat yapılması yeterlidir.

Mikro İhracat Faturası Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Mikro ihracat faturasında gerekli olan bilgiler ile beraber dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da şunlardır;

Adres bilgilerinde ülke ismi kesinlikle belirtilmelidir.Faturada “gümrükleme hizmet değeri” gibi ek kalem yazılamaz; yalnızca eşya değeri, navlun, sigorta, banka komiteyi ile ambalajlama kıymetleri yazılabilir.Faturada GTIP ve menşei bilgileri ile beraber Türkçe tanımı da kesinlikle belirtilmelidir.İhracat faturalarında Katma Değer Vergisi ilave edilmemelidir.
Mikro İhracat Hakkında Öğrenilmesi GerekenlerMikro ihracat için fatura kesmek ve vergi bildirimleri gerekir. Bunun için firma kurulmalıdır.Mikro ihracat için kişi işletmeyi kurmak yeterlidir. Diğer firma cinsleri ile de mikro ihracat yapılabilir.Maliyeye vergi bildirimi yapmayan reel bireyler kanunen mikro ihracat yapamaz. Aksi gidişatta kanuni yaptırımlar uygulanır.Mikro ihracat ile ananesel ihracat arasındaki en temel fark, yurt dışına sevk edilecek ürünlerle alakalı limitlerdir. Ananesel ihracatta limit yoktur; mikro ihracat gönderileri limitlidir.Mikro ihracat kargo prosedürleri, lisanlı ekspres kargo işletmesine aittir. Başka Bir Deyişle mikro ihracat ile alakalı tüm lojistik süreci yetkili kargo işletmeyi yürütür.Mikro ihracat kapsamı dışında kalan ve değişik prosedürler gerektiren ürün ya da hizmetler şunlardır; fuar ve sergi, tamire giden eşyalar, değersiz ürünler, hediye, dahilde harekâta, hariçte harekâta gibi ihracatlar tamir emelli, geçici, fuar, vb.; kısıtlamalı, izne tabi, kayda ve teftişe bağlı ürünler besin, ilaç, kimyevi ürünler vb..

Mikro ihracat için alıcı bulmak
Alibaba.com, Amazon.com, eBay.com, Rakuten.com ve etsy.com gibi web siteleri üzerinden çok rahat tam dünyadan alıcı bulabilirsiniz.

Yorum yapın