Arabalarımızı doğru bir biçimde kullanmadığımızda, karşımıza değişik parçalardan meydana gelen sorunlar çıkabilir. Özellikle otomatik vitese sahip bir arabaya sahipseniz, çok daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor. Vites atma oranlarınız, otomobili durdurduktan sonra yapmanız gerekenler gibi oldukça fazla ayrıntı bulunuyor. Sizler için şayet otomatik vites bir arabaya sahipseniz, otomatik vites araba nreel kullanılmalı nasihatleri vereceğiz.
Otomatik vites şanzımanlar, manuel vitese göre çok daha alaka istiyor diyebiliriz. Çünkü uzun zaman yanlış kullanıma maruz kaldıklarında, gider açmaya başlıyorlar. Bunun en makûs yanı ise, şayet arabanızın şanzımanında bir problem meydana geldiyse ucuz giderler ile kurtulma şansınız ne yazık ki olmuyor. Bu nedenle otomatik vites arabalarımızı her zaman kaidelere uygun, şanzımanımızı yormayacak biçimde kullanmamız gerekiyor. Dilerseniz sözü hiç uzatmadan otomatik vites araba nreel kullanılmalı, nasihatler içeriğimize geçelim.
Otomatik vites araba nreel kullanılmalı?
Arabanızın bakımlarını aksatmayın Kısa süreli duraklamalarda vitesi N’ye atmayın Arabayı durdurmadan vites değiştirmeyin Yakıtınızı asla bitmeye yakın bırakmayın Doğru şanzıman yağı seçimi Arabanızın soğutma sistemini sık sık kontrol edin Arabanıza kendisine gelmesi için biraz zaman tanıyın Şanzıman yağınızı kesintisiz kontrol edin Bir problem hissettiğinizde, süratlice akıldanıza şovn
Arabanızın bakımlarını aksatmayın
Otomobillerimizin bakımları oldukça önemlidir. Belli bakımları veya müddetleri geldiğinde bakımlarını yaptırmak, otomobilimizin ömrünü çok daha uzatıyor. Örneğin, otomobilinizin yağ bakımı 10 bin kmde bir yapılıyorsa, 10 bin kmyi geçmemeli ve hatta yeri geldiğinde 7-8 bin kmde yağ bakımını reelleştirmeliyiz. Özellikle otomatik vites bir araba sahibiyseniz, vasıtayınızın rutin bakımlarına çok dikkat etmeniz gerekiyor. Otomatik vitese sahip otomobillerde şanzıman yağının metamorfozu oldukça önemli. Her ne kadar otomobile göre dokunuşan bir periyot olsa bile, vasati 24-25 bin kmde bir şanzıman yağınızı değiştirmelisiniz. Bu sayede şanzımanınızın yağlanması daha da güçlenecek, vites geçişleri esnasında hiçbir sarsıntı veya vuruntu hissetmeyeceksiniz.
Kısa süreli duraklamalarda vitesi N’ye atmayın
Otomatik vites arabalarda durakladığımızda, şanzımanın üzerinden yükü almak için sık sık vitesi Nötr durumuna getiririz. Ama bu her zaman iyi bir hareket olmayabiliyor. Örneğin, bir kırmızı ışıkta durdunuz ve ışık 30-40 saniye sonra yandı. Bu vaziyette vitesi nötr hale getirmeniz, otomobilinize bir verim sağlamaz. Çünkü otomobilinizin vitesini N’ye attığınızda, şanzıman neredeyse devre dışı kalıyor. Nötr vitesi, otomobili park etmenize yakın bir vites olduğu için tekerrürden hareket vitesine almak sakıncalı olabilir. Kısa vadeli duraklamalarda vitesinizi D konumunda tutabilirsiniz.
Arabayı durdurmadan vites değiştirmeyin
Otomatik ve manuel şanzımanların çalışma mantığı birbirinden oldukça değişik. Örneğin, manuel otomobillerde viteslerinizi çok daha rahat bir biçimde hareket ettirebiliyorken, otomatik otomobillerde gidişat böyle değil. Mesela, şayet bir otomatik vites arabaya sahipseniz, arabanızı durdurmadan asla N veya R konumuna atmamanız gerekiyor. Şanzımanın daha sıhhatli operasyon yapabilmesi için, otomobilin kesinlikle duruyor olması gerekiyor. Şayet otomatik şanzımanlar arabalarda durmadan önce D, N veya R’ye atıyorsanız şanzımanınızda kısa süreli problemlerin meydana gelme ihtimali oldukça yüksek.
Yakıtınızı asla bitmeye yakın bırakmayın
“Benzin ve motorin fiyatlarından haberiniz yok galiba” dediğinizi dinliyoruz. Ama şayet otomatik vites bir otomobil sahibiyseniz, vasıtayınızın yakıt deposunu asla boş bırakmayın. Örneğin, hiç beklemediğiniz anda otomobiliniz çalışmaz ise manuel otomobillerde olduğu gibi otomatik şanzıman otomobilinizi hareket ettiremeyebilirsiniz. Çoğu otomatik vites otomobiller, vasıtayın motoru çalışmadan vites değiştirmenize izin vermezler ve vasıta Park konumundaysa hareket ettirmeniz neredeyse imkansız.
Doğru şanzıman yağı seçimi
Her otomobil aynı yağları kullanmıyor. Onlarca çeşit yağ modeli var ve otomobilinize uygun olan yağları seçim ettiğinizde, otomobiliniz çok daha performanslı çalışıyor. Örneğin, motor yağınızda 5w30 kullanmanız gerekirken, 5w40 kullanmanız performansınızı daha da etkileyecektir. Bununla birlikte yağ tüketiminiz, otomobilinizin ısınma süresi gibi etkenlerde de fark göreceksiniz. Bu, şanzıman yağları içinde geçerli. Şayet şanzıman yağınızı doğru seçer ve aynı periyotlarda değiştirirseniz, otomobilinizin şanzıman sistemi çok daha hatasız çalışmaya devam eder. Ayrıca, şanzıman yağını doğru zamanda değiştirdiğinizde vites geçişlerinde hiçbir sarsıntı hissetmezsiniz.
Arabanızın soğutma sistemini sık sık kontrol edin
Arabalardaki soğutma sistemleri, motor sıcaklığı ile birlikte aynı zamanda şanzıman sıcaklığını da kontrol ediyor. Bu yüzden, arabanın gösterge panelinde bulunan sıcaklık seviyelerini kesintisiz olarak kontrol etmeliyiz. Arabamızın yapacağı sıcaklık, motorumuz ile birlikte şanzımanımızın da zarar görmesine neden olacaktır. Bu nedenle otomobilimizin sıcaklığını kesinlikle kontrol etmemiz, belli bir seviyenin üzerine çıkmasını kesinlikle engellememiz gerekiyor.
Arabanıza kendisine gelmesi için biraz zaman tanıyın
Arabanıza bindiniz, motoru çalıştırdınız ve süratlice devam ettiniz. Evet, bu tamamiyle yanlış bir hareket. Arabalarda motoru çalıştırdıktan sonra yağlama sisteminin çalışması, motorun ısınması ve kendisine gelmesi için minimum 1 dakika boyunca beklemeniz nasihat ediliyor. Motoru çalıştırdıktan sonra, dolaysız olarak Drive moduna alıp devam etmeniz büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu nedenle otomobilinize kendisine gelmesi için biraz zaman tanıyın ve daha sonrasında sürmeye başlayın.
Şanzıman yağınızı kesintisiz kontrol edin
Yağ azaltan bir arabanın parçaları aşınarak çalıştığı için, çok makûs sonuçları ortaya çıkarabilir. Bu nedenle otomobilimizin yağ seviyesini sık sık kontrol etmemiz gerekiyor. Motor yağı kadar, şanzıman yağının da seviyesini kontrol etmekte fayda var. Bunu kontrol etmesi, her otomobile göre değişik yöntemlere sahip. Bunun için otomobilinizin kullanım kılavuzundan, şanzıman yağını nereden kontrol edebileceğinizi öğrenmelisiniz. Her ne kadar motor yağı eksildiğinde, motorun yatak sarması gibi sorunlar meydana geliyorsa, aynı gidişat şanzımanlar içinde geçerli.
Bir problem hissettiğinizde, süratlice akıldanıza şovn
Otomobilinizi bir ustaya göstermek için bakım müddetlerini beklemenize gerek yok. Örneğin, vites geçişlerinde bir sertlik hissediyorsanız, otomobilinizin vites geçişleri çok zorlandıysa süratlice bir ustaya gösterebilirsiniz. Çünkü gayet basit gibi gelen sorunlar, ileride çok daha büyüklerinin meydana gelmesine yol açıyor. Bu nedenle, şanzımanınızda bir problem olduğunu hissediyorsanız gecikmeden bir akılda ile görüşmenizi nasihat ediyoruz.
Sizler için otomatik vites araba nreel kullanılmalı nasihatleri listesi hazırladık. Şayet otomatik vites şanzımana sahip bir araba sahibiyseniz, yukarıyadaki maddelere çok dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde, hiç beklemediğiniz bir anda şanzımanınız problem çıkarabilir. Bunun sonucu ise, “şanzıman inecek kardeşim ya 10 bin lira gideri var” gibi dudak uçuklatacak hadiseler olabilir. Sizler otomatik vites araba kullanırken nelere dikkat ediyorsunuz? Bizlerle paylaşmayı unutmayın.