Özellikle OpenAI’ın geliştirdiği ChatGPT ile beraber son zamanlarda teknoloji şirketleri arasında bir konuşma emelli suni akıl botu geliştirme yarışı başladı. Bu suni akıl botlarını besleyen yeni bir dil modeli ise Meta’dan geldi.
Şimdi de Facebook ve Instagram’ın ana işletmeyi Meta da bu furyaya katılıyor. Meta, LLaMA adında yeni bir dil modeli geliştirdiğini duyurdu.
LLaMA, değişiklerinin aksine daha çok araştırma yapmak için kullanılacak:
LLaMA Large Language Model Meta AI, OpenAI’ın ChatGPT’sini oluşturan dil modelinin aksine herkesin kullanımına sarih olmayacak. Dil modeli, sadece bilim dünyasına emanet edilecek.
Meta’nın bilim dünyasını kastetmesinin sebebi ise, bugün ChatGPT’te de karşılaştığımız cinsiyetçi cevapların verilmesi gibi meselelerin önüne geçmek olacak. Suni zihin alanında faaliyet gösteren bilim insanları, dil modellerinin nasıl çalıştığını daha kapsamlı bir biçimde kavrayabilecek, daha tehlikesiz dil modelleri geliştirmenin önünü açabilecek.
Meta’nın bu modeli herkesin kullanıma açmamasının temel sebebi de reelinde verilen makûs maksatlı cevapların kullanımının önüne geçmek. Firma, kullanımda içtenliği gözetmek ve makûsa kullanımı engelemek için yalnızca akademik çalışmalara izin verecek.
Meta, LLaMA’yı tek bir versiyon olarak da kullanıma sunmayacak. Dil modelinin 7, 33 ve 65 milyar parametreye sahip değişik versiyonları seçim edilebilecek.
Peki LLaMA nasıl çalışıyor?
Paylaşılan açıklamaya göre LLaMA, tıpkı öteki büyük çaplı dil modelleri gibi bir dizi sözcüğü girdi olarak alıyor, metin oluşturmak için bir sonraki sözcüğü hipotez ediyor. Dil modelinin geliştirilmesi için en çok konuşulan 20 dilden metinler kullanıldı.