Hiç Kodlama Öğrenmeden Uygulamalar Geliştirmenizi Sağlayan ‘NoCode’ Nedir? Avantajları Neler?

Kendi oyununuzu yapmak, uygulama veya cemiyet verimine hizmet edecek platformunuzu geliştirmek veya suni zihinde çığır açabilecek bir projeyi üstlenmek isterseniz, yakın zamana kadar ortalamanın üzerinde kod bilgisine sahip olmanız gerekiyordu.

Fakat yazılım dünyasında her geçen gün giderek dağılan yeni bir konseptler ortaya çıktı: NoCode Kodsuz ve LowCode Düşük Seviye Kod konseptleri. Peki, nedir bu konseptler, hiç kod öğrenmeden dahi projeler geliştirip piyasaya sürmek ne kadar muhtemel?

NoCode ve LowCode nedir?

nocode

NoCode ve LowCode teknolojiler, kendiliğinden oluşan konseptler ve teknolojiler değil. Bu teknolojiler, bu konsepti alıcılarına sunmak isteyen, projelerin kodsuz geliştirilmesini sağlamayı kasteden teşebbüsler tarafından geliştiriliyor, piyasaya sürülüyor.

NoCode ve LowCode teknolojilerinde gerçek emel gerçeğinde yazılımcılara veda etmek değil. Yazılımcıların kod yazma gereksinimini eksiltmek, buradan kazanılan zamanı gerçek dikkat edilmesi gereken işlevsel özelliklere yöneltmek.

Natürel avantaj yalnızca bununla da hudutlu değil. Projeniz ne kadar kapsamlı olursa, idaremesi de o kadar karışıklaşıyor. İşte bu teknolojiler, aynı zamanda suni zihin takviyeyi sayesinde karışık raporlar ve spesifik operasyonlar için gereken veritabanı sorguları işleri için de geliştiricilerden beklenen teknik kabiliyetleri eksiltiyor.

Özetlemek gerekirse NoCode ve LowCode platformları,

Geliştirme zamanını eksiltiyor: Geliştiricilere daha az kod yazma kolaylığı sağlıyor. Projelerin daha süratli bitirilmesine ve pazara sunulmasına imkân tanıyor. Daha az eğitim gerektiriyor: Teknolojinin kullanımı genellikle kolay ve elastik oluyor. Geliştiricilere özel, uzun eğitimler gerektirmiyor. Daha az yanılgı yapma tehlikeyi sunuyor: Yazılımın muhtelif bileşenlerini otomatik olarak idarıyor. Bu sayede geliştiricilerin yapabilecekleri kusurları eksiltiyor. Daha az maliyet vadediyor: Geliştiricilerin daha az zaman tüketmesine ve daha az yanılgı yapmasına imkân tanıyor. Bu gidişat projelerin maliyetini eksiltiyor. Daha az teknik marifet gerektiriyor: Daha az teknik bilgiye sahip geliştiricilerin dahi yazılım geliştirmesine imkân tanıyor. Bu sayede daha fazla geliştiricinin projelerde yer almasına imkân tanıyor.

NoCode ve LowCode, geleceğin teknolojileri olarak görülüyor:

nocode

Gartner’ın 2021 senesinde yayımladığı araştırması, 2025 senesinde geliştirilecek iş uygulamalarının %65 gibi büyük bir kısmının NoCode ve LowCode teknolojileri ile geliştirileceğini ortaya koymuştu. Ayrıca değişik araştırmalarda bu teknolojilerin 2030 senesinde 187 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne erişeceği kaydolundu.

NoCode ve LowCode, Türkiye’de de dağılıyor: Karşınızda ilk sağlayıcılarından NoCodeTime

nocodetime

Ağustos 2022’de Tunç Eryiğit tarafından kurulan NoCodeTime, kısa vakit içinde Türkiye ve küresel pazarda bir hayli işletme ve sektörde dijital mutasyon projelerine imza atmayı muvaffak oldu. En ehemmiyetli projelerinden birisi ise Amerika Birleşik Devletleri’nin South Carolina eyaletindeydi.

Teşebbüs, eyaletteki eğitim seviyesini iyileştirmek için geliştirdiği RAED Eğitim Bilgilerinin Raporlanması ve Tahlili projesiyle 750 binin üzerinde talebenin bilgilerini tek bir platformda toplayıp tahlil edilmesini sağladı. Bu projesi ise Bilişim Vadisi’nde yer almaya da hak kazandı.

Yeniden Amerika Birleşik Devletleri’de hakikatleştirdikleri ve kendileri için ilk projeleri olan projeyi ise henüz kuruluşundan 2 hafta sonra bitirdi. Proje, bir sağlık müesseseyi için öneri, tahlil ve geliştirme süreçlerine içeriyordu.

NoCodeTime’ın hizmetleri hakkında bilgi almak için bu iletişime tıklayabilirsiniz.

Anneleri Mutlu Edecek Teknolojik Hediye Nasihatleri

Yorum yapın