Geçici vergi nedir? Nasıl hesaplanır?

Vergi bilgilendirme yayınımıza “Geçici Vergi Nedir ve Nasıl Hesaplanır” yazımızla devam ediyoruz.

Geçici Vergi, Kazanç Vergisi ve Müesseseler Vergisi için tüm senenin kar/hasar hesaplamalarının tek seferde yapılması beklenmeden üçer aylık yarıyıllarda elde edilen hasılatın vergisinin önden tahsil edilmesi emeliyle getirilmiştir. Bu sebeple peşin vergi olarak öğrenilir.

Daha kolay bir anlatım yapmak gerekirse geçici vergi uygulaması olmasaydı bir sene içinde 100 birim hasılat elde ederseniz 20 birim vergiyi tek seferde öderdiniz. Geçici vergi uygulamasında ise alttaki misal tablodaki gibi hasılatınızı yarıyıllara parçalayarak ödeyecek ve verginizde aynı biçimde kısımlara dağılmış olacaktır.

HasılatVergiOcak – Şubat – Mart 25.000 TL Kar5.000 TL vergiNisan – Mayıs – Haziran 25.000 TL Kar 5.000 TL vergiTemmuz – Ağustos Eylül 25.000 TL Kar5.000 TL vergi Ekim – Kasım – Aralık 25.000 TL Kar 5.000 TL vergi

Geçici Vergi Beyan ve Ödeme Zamanı

Geçici Vergi beyannameleri, alakalı 3 aylık hesap yarıyılının bitimini takip eden 2. ayın 17. gününe kadar verilir ve ödenir.

Misal: Ocak-Şubat-Mart yarıyılına ait olan Geçici Vergi 14 Mayıs akşamına kadar verilir ve 17 Mayıs akşamına kadar ödenir.

Yorum yapın