Güzide ülkemiz, pek çok araştırma ve ankete göre dünyanın en stresli, asaplı ve mutsuz ülkelerinden biri. Bu stres iş yaşantısında da oldukça yüksek. Artık sanki günlük rutinimizin bir parçası olduğundan ayrımına varamasak da, stres pek çok sağlık meselesine neden oluyor ve devamlı stresli olmak bizi hasta ediyor.
Stresin tespit edilmesinin ve önlenmesinin lüzumluluğunun farkında olan İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü ise bu mevzuda ehemmiyetli bir adım atmış. Her üç şahıstan birinin dükkanında stresli sezdiğini belirttiği İsviçre’de, stresin tanımlanması ve önlenebilmesi için yeni bir model geliştirilmiş.
Model stresi başladığı yerde, başka bir deyişle dükkanında tespit ediyor;
Psikoloji ve bilişim teknolojilerinin değişik alanlarından sekiz tahlilcinin yer aldığı çalışmada makine öğrenimi kullanılarak bir model geliştirildi. Model geliştirilirken takım 90 katılımcının yer aldığı bir grubu araştırarak bilgileri çözümleydi.
Katılımcıların bir kısmına rahat çalışabildikleri, dağılınmadıkları ve rastgele bir müdahaleye maruz kalmadıkları bir çalışma etrafı sunulurken bir kısmına ise buluşmalarla, suallerle ve iletilerle ayrılındıkları ‘daha reelci’ bir çalışma etrafı sağlandı. 90 katılımcının fare ve klavye hareketleri ile beraber kalp atış süratleri de takip edildi.
Çalışmanın yazarlarından Mara Nägelin, stres altında çalışan şahısların klavye ve fare kullanma tutumlarının stressiz bir çalışana göre değişik olduğunu söylüyor. Ayrıca takıma göre klavye ve fare kullanma tutumları, stres seviyesini kalp atış süratinden daha iyi tanımlıyor.
Peki stresli insanlar klavye ve fareyi nasıl kullanıyor?
Nägelin bu hareketleri “Stresli insanlar fare imlecini daha sık ve daha az alıngan hareket ettiriyor ve ekranda daha uzun mesafeler kat ediyor. Öte yandan rahat insanlar, maksatlarına erişmek için daha kısa, daha doğrudan yolları kullanıyorlar ve bunu yapmak için daha fazla zaman tüketiyorlar” biçiminde özetliyor.
İyi de stres neden klavye ve fare hareketlerimizi etkiliyor? diyorsanız;
Takıma göre artan stres seviyesi beynimizin bilgi operasyona maharetini negatif etkiliyor. Bu da aynı zamanda motor hünerlerimizin de negatif etkilenmesine neden oluyor. Haliyle klavye ve fareyi nasıl kullandığımız da stresli olup olmamamıza göre değişiyor.
Çalışma ile geliştirilen model şu an hala izin veren katılımcıların bilgilerini iş yerlerindeyken takip ediyor ve test ediliyor;
Takımın emeli, bu bilgilerin saklı yakalanarak sadece çalışanların stres seviyelerini tanımlamak ve koşulları iyileştirmek için kullanılmasını sağlamak. Ancak ortaya bir saklılık meseleyi çıkıyor.
Bu nedenle takım aynı zamanda çalışanların ve etik uzmanlarının yer aldığı bir başka çalışma grubuyla bilgilerin anonim kalması ve çalışanların hasarına olacak biçimde kullanılamaması için ne yapılması gerektiğine dair araştırmalar yürütüyor.