Güneş yanıkları, sivilceler ya da muhtelif hastalıklar nedeniyle ciltte oluşan kirler bir hayli insanın baş belasıdır. Bu kirlerden kurtulmak kısa müddette muhtemel olmasa da sıhhatli beslenme, bereketli bakımlar ve kumpaslı arınılmayla zaman içerisinde iyileşme görülebilir.
Cilt kirleri deyince akla ilk gelen vaziyet sivilcelerdir. Özellikle ergenlik yarıyılındaki fertlerde sıklıkla görülen bu cilt meseleyi zamanla hormonların daha sabit bir biçimde çalışmasıyla beraber eksilmeye başlasa da, ciltte kirlere yol açabilir. Sivilceler bir hayli insanın bir hayli mesele ettiği bir cilt meseleyidir, yaşam niteliğini, sosyal yaşamı negatif etkileyebilir. Çözümün yeni çıkan sivilceleri patlatmak olduğu kusuru da oluşabilir ama bu, ileride ciltte oluşabilecek kirlere zemin hazırlamaktır. Sivilceli ciltlerin itinayla arınılması ve bakımının yapılması gerekir, aksi vaziyette ileride cilt kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabilir.
Sivilcelenme, kolayca harcanan besinlere dikkat ederek önlenebilir. Cildin yağ ve su oranını balansta yakalamak sivilce yaradılışını en aza indirecektir. Bunun için de yağlı besinlerden muhtemel olduğunca uzak durmak, trans yağlar harcamamak, abur cubur diye deyim edilen cips, kola, şekerleme gibi içinde cildin yağ seviyesinin çoğalmasına neden olacak şeyler kapsayan mahsullerden uzak durmak gerekir. Ve tabii ki cilt hoşluğu için olmazsa olmaz bir unsur olan suyu bol bol harcamak gerekir.
Ciltte güzel görünmeyen kirlere yol açabilecek bir başka gidişat da fazla güneşe maruz kalmaktır. Güneş yanıkları da sivilceler gibi ileride cilt kanserine yol açabilecek, ciddiye alınması gereken bir vaziyettir. Güneşe çıkarken zorunlu temkinleri almak, güneşin hasarlı ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde dışarıda olmamak alınabilecek en kolay ehemmiyetlerdir. Deniz ya da havuz kullanımlarından sonra güneşlenilecekse, kesinlikle duş alıp zorunlu etkene sahip kremleri kullanarak güneşlenilmelidir. Duş alınmadığı takdirde tuzlu ve klorlu su, gözetici kremlerle birleşerek ciltte istenmeyen kirlerin oluşmasına neden olabilir.
Şayet hali hazırda ciltte oluşmuş kirler varsa bu bölgeleri katkı maddesi kapsamayan arınıcı mahsuller ile arınmak ya da natürel bir ekip maskeler ile bakımını yapmak kirlere karşı alınabilecek sıhhatli ihtiyatlardır. Piyasada rahatlıkla bulunabilen arınıcı mahsulleri sabah akşam kullanmak, makyaj sonrası cildin pakliğini yapmak gerekir.
Kirler için uygulanabilecek bir hayli maske de vardır. Maskeler, ciltte ekstra kirlerin oluşmasını maniler ve cildin gevşemesini sağlar. Antioksidon ve cildi ıslatma özellikleri bulunur.
Güneş kirlerini gideren karbonat maskesi
1 Kaşık süzme yoğurda yarım çay kaşığı karbonat koyun. 1 tatlı kaşığı da mısır unu ilave edip karıştırın. Bu maskeyi kirli cildinize uygulayıp cildinizin hassasiyetine göre tanımlayacağınız uygun müddet cildinizde bekletin. Duyarlı ciltler için önerilen müddet 5 dakikadır. Yoksa cilt yanabilir. Daha sonra cedderek çıkarın ve soğuk suyla suratınızı yıkayın.