Arabalarda Geri Viteste Giderken Duyulan “Vızıltı” Benzeri Ses Neden Çıkar?

Hem bu sesin hem de geri vitese takarken bazen çıkan o sert sesin bir nedeni var. Reelinde bu noktada her şey şanzıman dişlilerinden kaynaklanıyor.

İleri vites dişlilerin değişik bir yapıda olması sayesinde suskun ve daha rahat geçişli çalıştığını görsek de geri vites dişlisinin aynı özelliklere sahip olmadığını görüyoruz. 

Bu sesin ne olduğunu andırmak için kısa bir video paylaşalım:

Otomobilde geriye doğru giderken neden esrarengiz bir ses çıkar?

Bir taşıtın şanzıman sistemine baktığımızda ileri viteste yer alan dişlilerle geri viteste yer alan dişlinin değişik biçimlere sahip olduğunu görüyoruz. İleri vitesteki dişliler “helisel dişli” ismi verilen meyilli bir yapıya sahiptirler.

Bu meyil, vites geçişlerinde daha fazla dişlinin birbirine geçmesini sağlıyor. Ayrıca meyil sayesinde daha yumuşak bir geçiş oluşuyor ve çok daha suskun çalışmasını sağlıyor. 

Geri viteslerde ise helisel dişli yerine düz dişliler yer alır. Düz dişliler, kavrama sırasında helisel dişliler gibi kaymak yerine doğrudan çarpışırlar. Bu da vites geçişi sırasında oluşan o sesin nedenidir.

Ayrıca helisel gibi spiral bir yapıda olmadığı için düz dişlilerde daha fazla boşluk bulunur. Bu boşluk da vasıta süratlendikçe artan vızıltı sesinin nedeni olarak gösterilebilir.

Helisel dişli neden geri viteste kullanılmıyor?

Şanzıman

Madem helisel dişliler daha az ses çıkarıyor ve meyilli yapıları sebebiyle çok daha iyi anlıyor, neden geri viteste de bu dişliler kullanılmıyor diyebilirsiniz. Helisel dişlilerin en büyük dezavantajı birbirleri arasında geçiş yapmasının güç olmasında uyur.

Bu nedenle ileri vitesler her zaman birbirleriyle irtibatlı kalır ve vites geçişi senkromeç ismi verilen bir parça sayesinde muhtemel olur. Bu nedenle geri viteslerde helisel dişliler yerine düz dişliler kullanılıyor. 

Anneleri Mutlu Edecek Teknolojik Hediye Nasihatleri

Yorum yapın