Yağlı ciltler ile alakalı cemiyet arasında çok yaygın olan bazı yanlış kanılar mevcut. Bunların en sık dinlenenleri yağlı cilde sahip olan şahısların ıslatıcı kullanmaması gerektiği, kullanırsa ciltlerinin daha da çok yağlanacağıdır. Hatta size suratınızı sık sık içkili tonikler ile arınmanız gerektiğini ve aralıksız yıkamanız gerektiğini söyleyenler bile olabilir. Bunların hepsinin üzerini çiziyoruz zira; YANLIŞ!
Yağlı ciltler de tıpkı kuru ve karma ciltler gibi arınılmaya ve ıslatılmaya lüzum dinlerler. Burada ehemmiyetli olan kullandığınız bakım mahsullerinin cildinize uygunluğudur.
Yağlı cilt tipinin özellikleri nelerdir?
Şayet suratınız genellikle yağlı bir dokuya sahipse, geniş gözenekleriniz varsa, sıcak etraflarda daha süratli yağlanıyorsa, suratınızı arındıktan kısa bir müddet sonra yağlanma ve hatta parlama oluşuyorsa, siyah nokta problemini çok sık yaşıyorsanız yağlı bir cilde sahip olduğunuz anlamına kazanç.
Yağlı cilde sahip bireyler beslenirken nelere dikkat etmelidir?
Şayet yağlı cilt yapısına sahipseniz bunu hakimiyet altına almak için beslenmenize de dikkat etkeniz gerekiyor. Aksi takdirde sivilce başta olmak üzere ciddi cilt problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Cips, çekirdek, kuruyemiş, yağlı etler, katkılı şekerler, mandıra mahsulleri ve tuzlu atıştırmalıkları harcarken son derece dikkatli olmalısınız. Bunun yerine bol akışkan harcamalı, yeşil çay içmeli, kumpaslı omega3 yağ asidi almalı ve bol lifli yiyecekler harcamalısınız.
Yağlı ciltlerin günlük pakliğinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Suratınızı sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez yıkamanız yeterlidir. Daha fazla yıkamaktan ve devirirken sıcak su kullanmaktan sakınmalısınız. Cilt pakliğinizi yaparken nazik davranmalı, kese vb. bir malzeme ile cildinizi tahriş etmemelisiniz. Surat arınma mahsullerinin kesinlikle yağlı ciltler için olanlarından seçim etmeli, süt ya da krem formlu mahsuller yerine jel veya köpük formlu mahsuller kullanmalısınız. Sivilce meseleyi yaşadığınızda kurutmak için yerel mahsuller kullanmalı, bu mahsulü sivilce olmayan bölgelere uygulamamalısınız. Sivilceleri sıkmamalı, kabuklarını koparmamalısınız. Aksi takdirde cildinizde geri dönülemez izlere sebep olabilir. Yüksek ölçüde içki kapsayan bakım mahsullerini seçim etmemelisiniz. Bu mahsuller yağlanmayı daha süratli hakimiyet altına alıyor gibi görünebilir ancak cildinizin beslenmesi için lüzum dinlediği doğan yağları da aldığı için bereketten çok hasar verecektir. Üstelik bu yararlı yağlar ciltten atıldıkça cilt daha fazla yağ üretecektir. Haftada iki kere cilt tipinize uygun bir mahsulle peeling uygulayın. Son olarak her cilt tipinde olduğu gibi; makyajınızı arınmadan yatmayın. Makyaj nasıl arınılır mevzulu yazımız için şu sayfaya göz atabilirsiniz.
Yağlı Ciltler için Natürel Maske Teklifleri
Yumurta beyazı maskesi
1 yumurta beyazı 3 yemek kaşığı limon suyu
Yumurta beyazını iyice çırptıktan sonra içerisine 3 yemek kaşığı limon suyu ile karıştırdıktan sonra arınılmış cildinize sürün. Göz etrafına gelmemesine dikkat edin ve 15 dk. sonra ılık su ile durulayın.
Bu maske cildi sıkılaştırırken cilt yüzeyindeki fazla yağın arınılmasına destekçi olur.
Bal & muz maskesi
½ adet muz 1 tatlı kaşığı bal 1 çay kaşığı limon suyu
Muzu çatal desteğiyle hoşça ezikten sonra bal ve limon suyunu ilave ederek homojen bir karışım haline getirin ve arınılmış cildinize sürün. Göz etrafına gelmemesine dikkat edin ve 20 dk. sonra ılık su ile durulayın.
Bu maske cildin yağ oranını dengelerken ölü tenlerin atılmasına destekçi eder. Ayrıca limon antiseptik özelliğe sahip olduğu için iltihaplı sivilce problemlerinin önüne geçilmesine de destekçi olur.
Elma maskesi
¼ elma 1 tatlı kaşığı yoğurt 1 tatlı kaşığı limon suyu
Elmayı rendeledikten sonra yoğurt ve limon suyu ile karıştırın. Göz etrafına gelmemesine dikkat ederek arınılmış cildinize sürün ve 20 dk. sonra ılık su ile durulayın.
Bu maske ciltteki fazla yağın arınılmasına destekçi olur ve cildin parlamasını önlemeye destekçi olur. Ayrıca limon antiseptik özelliğe sahip olduğu için iltihaplı sivilce problemlerinin önüne geçilmesine de destekçi olur.
Nane & yoğurt maskesi
1 yemek kaşığı yoğurt 3-4 damla nane yağı 1 tatlı kaşığı kil
Kil ve yoğurdu homojen bir karışım haline gelene kadar karıştırın. Nane yağını ilave ettikten sonra hoşça karıştırın. Göz etrafına gelmemesine dikkat ederek arınılmış cildinize sürün ve 20 dk. sonra ılık su ile durulayın.
Bu maske cildin yağ oranını dengeler.
Mısır unu maskesi
1 tatlı kaşığı mısır unu 1 tatlı kaşığı kil ½ portakal suyu
Kil ve mısır ununu karıştırdıktan sonra portakal suyunu yavaş yavaş ilave ederek maskenizi kıvama getirin. Göz etrafına gelmemesine dikkat ederek arınılmış cildinize sürün ve 20 dk. sonra peeling yaparak ılık su ile durulayın.
Bu maske ciltteki fazla yağın alınmasına destekçi olur ve cildi ölü tenlerden temizletir.
Nişasta maskesi
1 yemek kaşığı mısır nişastası Su
Mısır nişastasına yavaş yavaş su ilave ederek maske kıvamına gelen kadar karıştırın. Göz etrafına gelmemesine dikkat ederek arınılmış cildinize sürün ve 20 dk. sonra peeling yaparak ılık su ile durulayın.
Bu maske ciltteki ölü tenlerin arınılmasına ve yağlamanın dengelenmesine destekçi olur.