Bedenimizdeki tüm uzuvların sıhhatini gözetmek için nasıl kumpaslı ve balanslı beslenmek gerekiyorsa saç sıhhatini gözetmek için de besinler çok ehemmiyet taşıyor. Saçlar için beslenmenin pozitif ya da negatif tesirlerini ciltteki kadar çabuk göremiyor olsak da uzun yarıyılda oldukça kalıcı tesirleri olduğunu söylemek muhtemel. Sıhhatli, parlak ve güçlü saçlar için öncelikle sıhhatli ve güçlü bir saç tenine ve saç köklerine gereksinimimiz var. Sıhhatli bir beslenme kumpası ile bahsettiğimiz gibi sıhhatli saç teni ve saç köklerine sahip olmak muhtemel. Hormonal kıymetler, kumpaslı uyku, içki ve sigara kullanımı, stres ve etrafsal etkenler hava lekeliliği gibi de saç ve saç teni sıhhati için ehemmiyet taşıyan ayrıntılardır.
Saç ve saç teni sıhhatine iyi gelen yiyeceklerden bahsetmeden evvel bu mevzuda kendinize zaman tanımanız gerektiğini tekerrür andırdırmak isteriz. Ne yazık ki bu mevzu ile alakalı büyülü değnek tesiri gösterecek bir besin ve besin grubu yok. Zamanla, alışkanlıkları değiştirerek ve hasarlı etmenlerden olabildiğince uzaklaşarak istediğiniz parlak, güçlü ve uzun saçlara erişmeniz muhtemel.
Saça İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Ceviz
En zengin Omega-3 kaynaklarından bkocamandır ve aynı zamanda E vitamini ile biotin açısından da zengindir. Biotin B vitamini grubunda yer alan bir vitamindir. B7 vitamini olarak da bilinir. Saç sıhhati için çok ehemmiyetli olmasının yanı gizeme karaciğer yağlanmasını önlemekte de ehemmiyetli rol oynar. Biotin saç ve tırnakta keratin yapısını güçlendirir, ayrıca kaş ve kirpiklerin sıhhatli uzamasında da tesirlidir. Bedenin gereksinim dinlediği günlük biotin ölçüyü 150-300 mcg arasındadır. Biotin noksanlığının rehabilitasyonu esnasında bu ölçü hekim hakimiyetinde çoğaldırılmaktadır.
Bu özelliğinin yanı gizeme ceviz bakır minerali kapsamaktadır ve bu mineral saç renginin canlılığının korunmasına ve parlak kalmasına dayanakçı olur.
Ay çekirdeği & Kabak Çekirdeği
Kılcal damarların saç teni ve saç köklerini beslemek için lüzumu olan şeylerden bkocaman da E vitaminidir ve E vitamini açısından oldukça zengin bir besindir. Bu özelliği ile saç köklerinin beslenmesine takviye ederek daha sıhhatli ve sağlam saçlarınız olmasını sağlar.
Badem
Badem de tıpkı ceviz gibi E vitamini ve biyotin açısından oldukça zengin bir besindir. Gün içerisinde harcayacağınız bir avuç badem sayesinde çok daha sıhhatli saçlara sahip olabilirsiniz.
Yumurta
Biotin açısından zengin besinlerden bkocaman da yumurta. Üstelik bunun yanında sıhhatli saçlar için çok ehemmiyetli bir vitamin olan B12’yi de kapsıyor. Günlük beslenme kumpasınızda yeteri kadar protein almadığınızda bunun geri dönüşü saç dökülmesi biçiminde oluyor. Yumurta protein açısından da zengin bir besin ve bu sayede saç dökülmesi meselelerinin önüne geçmenize dayanakçı oluyor.
Tavuk ve Hindi Eti
Saç dökülmesi meselesinin temel kaynağının protein yetersizliği olduğundan bahsetmiştik. Bu yetersizliği gidermek ismine yüksek oranda yağ kapsayan protein kaynaklarından faydalanmak bedeninize hasar vereceği için daha az yağlı kaynaklara yönelmeniz gerekir. Bunlar da tavuk ve hindi etidir.
Deniz Mahsulleri
Karides, midye ve balık cinsleri çinko kapsar ve çinko hormonları dengelemeye dayanakçı olarak saç köklerini kuvvetlendirir. Özellikle erkeklerde yaşanan saç dökülmesi meselelerinin orijininde çinko yetersizliği görülmektedir. Ehemmiyetli bir ayrıntı da; fazla ölçüde çinko alımının da saç dökülmesine sebep olacağıdır.
Somon
Omega-3 açısından en zengin besinlerden bkocamandır. Sıhhatli, güçlü ve parlak saçlara sahip olmak istiyorsanız size gereken omega 3 takviyesini verecektir. Ayrıca kapsadığı B12 ve demir sayesinde beden açısından da oldukça bedelli bir vitamin ve mineral kaynağıdır.
Yoğurt
Protein ve kalsiyum açısından zengin olan besinler saçların daha süratli ve kolay uzamasına dayanakçı olur. Yoğurt da bu gruptaki besinlerin başında kazanç. Ayrıca kapsadığı bakteriler sindirime iyi kazanç.
Havuç
Göz sıhhati için en ehemmiyetli sebzelerden olarak bildiğimiz havuç aynı zamanda saçlarımız için de ehemmiyetli bir besin. İçeriğinde bol ölçüde A vitamini btemizletiyor ve A vitamini saç tenini besleyip saç uçlarındaki kırılmaların yasaklanmasına dayanakçı oluyor.
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Ispanak, pazı, roka ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler bünyelerinde btemizlettikleri demir sayesinde güçlü ve parlak saçlara sahip olmanız için sıklıkla harcamanız gereken besin grubunda yer alırlar. Demir noksanlığının en belirgin belirtilerinden bkocaman saçlardaki incelme ve dökülmedir. Bunun sebebi bedende demir yetersizliği olduğunda kandaki oksijen seviyesinin düşmesi ve uzuvlar ile saçlara yeterince oksijen taşınamamasıdır.
Meyveler
Kivi, yabanmersini, çilek, portakal, greyfurt gibi C vitamini istikametinden zengin meyveler sıhhatli saçlara erişmek için de bol harcanması gereken besinler arasındadır. C vitamini kışın hastalıklardan korunmak için sıklıkla kullandığımız bir destek olarak bşehrinse de bunun yanında saç sıhhati için en ehemmiyetli vitaminler arasında yer alır. Muhtelif etrafsal etkenler hava lekeliliği, ısı, güneşin hasarlı ışınları vb. sebebiyle eskiyen saçlarımızı korumaya dayanakçı olur.
Zeytinyağı
E vitamini saçı gözeten ve tellerin kuvvetlenmesini sağlayan en ehemmiyetli maddelerdendir ve zeytinyağı E vitamini açısından güçlü bir kaynaktır. Aynı zamanda saç köklerini nemli tutarak kırılmalara karşı korur.
Saç Sıhhatinin Korunmasına Dayanakçı Olan Vitamin, Mineral ve Proteinler Nelerdir?
Protein
Hindi, tavuk, kırmızı et, balık, yeşil mercimek, nohut, süt, yumurta, peynir ve bütün hububatlar.
Selenyum
Brokoli, salatalık, turp, lahana, soğan, kereviz, yumurta, mantar, sarımsak, balık, ay çekirdeği ve bütün hububatlar.
Niasin
Mantar, buğday kepeği, yer fıstığı, ay çekirdeği, hindi, tavuk, balık süt, yoğurt, yumurta, peynir ve patates
Magnezyum
Ay çekirdeği, kabak çekirdeği, badem, kabak, patates, brokoli, fasulye, kırmızı et, süt, yumurta, balık, bütün hububatlar, çikolata, bira ve kuru baklagiller
Bakır
Patates, deniz mahsulleri, karaciğer, kayısı, kakao, kuru meyveler, kuru baklagiller, bütün hububatlar ve yağlı tohumlar
A Vitamini
Balık, yumurta, kırmızı et, süt ve yoğurt, tere, dereotu havuç, kayısı, kavun, şeftali, roka, ıspanak, maydanoz ve brokoli.
B6 Vitamini
Muz, patates, nohut, balık, tavuk, kavun, ıspanak, brokoli, yer fıstığı, bira mayası, kırmızı et, ay çekirdeği ve domates.
C Vitamini
Çilek, greyfurt, portakal, domates, kuşburnu, kivi, narenciye, brokoli, kırmızı ve yeşil biber, kavun ve yeşil yapraklı sebzeler.
D Vitamini
Yumurta sarısı, peynir, süt ve yağlı balıklar.
E Vitamini
Ceviz, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, yer fıstığı, badem, yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar ve kepeği ayrılmamış un.
Demir
Yeşil yapraklı sebzeler, pekmez, kuru baklagiller, yumurta, kırmızı et, yağlı tohumlar ve kırmızı et.