Kumpaslı cilt bakımı yapmak sıhhatli ve genç bir cilde sahip olmak için oldukça ehemmiyetli bir adım. Ancak cilt bakımı safhasına geçmeden bakımsızlık etmemeniz gereken bir nokta var; cilt tipini doğru tanımlamak. Şayet cilt tipinize uygun bakımlar yapmazsanız ciddi cilt meseleleri ile karşılaşabilirsiniz. Yaşanabilecek en kolay problem yağlı bir cildiniz varken kuru ciltlere uygun bakım yaparak cildinizdeki yağ ölçüsünü çok daha fazla çoğaldıracaktır. Bunun bütün tersi olarak kuru bir cilt tipiniz varken yağlı ya da karma ciltlere uygun bakım tekliflerini uygulamak cildinizi daha da kurutmaya ve muhtelif hassasiyet problemleri yaşamanıza neden olacaktır.
Kuru Cilt Bulguları Nelerdir?
Cilt kuruluğunun nedeni cildin en üst katmanı olan epidermiste yeterli ölçüde su bulunmamasıdır. Kuru ciltlerde lüzumlu nem ve yağa lipitlere sahip olmadıkları için pul pul dökümler görülebilir. Dış etmenlere soğuk ve sıcak hava, nem, ani hava farklılıkları, rüzgâr vb çok daha seri tepki verirler. Hassasiyet kaynaklı kızarıklıklar yaşar ve çok daha seri tahriş olurlar. Sık sık kaşıntı meseleyi yaşanabilir. Egzama olma ihtimali çok daha yüksektir. Cilt renginde koyulaşmalar alana gelebilir, bunun nedeni kaşıntı probleminde cildin tahriş olmasıdır. Şayet bu bulguların bir hayliyi sizde mevcutsa cilt tipiniz kurudur.
Kuru cilt tipine sahip şahısların dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
Öncelikle kumpaslı su harcamalısınız. Günlük min 2.5 litre su harcamanız kuruluk problemini gidermenize destekçi olacaktır. Güneş koruma etkeni yüksek mahsulleri dört mevsim kullanmalısınız. Makyaj yapmadan evvel de kullanmayı bakımsızlık etmemelisiniz. Gece ve gündüz kremleri dışında cildinizin nem balansını sağlayacak maske ve serumlardan yararlanmalısınız. Emin periyotlarda natürel yağ ve maskelerle cilt bakımınızı desteklemelisiniz.
Cilt kuruluğuna neden olan etkenler nelerdir?
Karma veya yağlı cilde sahip şahıslarda da cilt kuruluğu görülebilir ve tedbir alınmazsa tıpkı kuru ciltlerde yaşanan problemler gibi bir ekip negatiflikler yaşanabilir. Ph kıymeti cilt tipine uygun olmayan arınma mahsulleri kullanmak. Sert yapılı sabunlarla cildi yıkamak. Gözetmesiz çok soğuk ya da çok sıcak havaya maruz kalmak. Çok yüksek sıcaklıktaki su ile duş almak. Nem oranı çok düşük olan bölgelerde bulunmak. Kullanılan ilaçların yan tesirleri. Cilt tipine uygun olmayan cilt bakımı uygulamak.
Kuru ciltlerin günlük bakım rutini nasıl olmalıdır?
Her cilt tipinde ıslatma evveli en ehemmiyetli adım şüphesiz cilt pakliğidir ancak bu adım kuru ciltler için öteki cilt tiplerine göre çok daha fazla ehemmiyet taşıyor. Zira kuru ciltlerde mikrop ve bakteriler daha rahat artabiliyor. Bunun nedeni de cildin kuruluğundan dolayı gözle görünen veya görünmeyen çatlamaların alana gelmesi. Dolayısıyla şayet kuru bir cilt yapısına sahipseniz günlük bakımınıza, cildinizi kesinlikle cilt tipinize uygun bir devireme jeli ya da arınma sütü ile arınarak başlamalısınız. Arınmanın ardından cildi muhtemelse sık sık değiştireceğiniz yumuşak bir havlu ya da dolaysız kâğıt havlu ile kurulamalısınız. Akabinde cildinizi yağlandırmadan ıslatacak ve gün boyu nemli kalmasını sağlayacak bir ıslatıcı uygulamalısınız. Islatıcı tercihinde yüksek güneş koruma etkeni olmasına özen göstermelisiniz.
Kuru ciltlerde makyaj yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
Öncelikle pudra formlu mahsuller kullanmamaya özen göstermelisiniz. Makyaja başlamadan evvel cildinizi nemli yakalayacak bir makyaj bazı ile gözetmelisiniz. Akışkan ve ıslatıcı özelliği yüksek fondötenler seçmelisiniz. Stick kapatıcılar yerine akışkan kapatıcılar kullanmalısınız.
Kuru Ciltler için Natürel Maske Teklifleri
Yulaf & Elma Maskesi
1 adet elma 3 yemek kaşığı yulaf 1 yemek kaşığı bal 1 yemek kaşığı yoğurt
Elmayı rendeleyip yulafla karıştırdıktan sonra çok az suda pişirin. İlk sıcaklığını attıktan sonra 1 yemek kaşığı yoğurt ve 1 yemek kaşığı yoğurt ilave edip hoşça karıştırın. Arınılmış cildinize gözaltları hariç tüm suratınıza uygulayın. 20 dakika bekledikten sonra ılık su ile durulayın.
Yoğurtlu Muz Maskesi
1 adet muz 3 yemek kaşığı yoğurt 1 yemek kaşığı bal
Muzu çatal desteğiyle ezdikten sonra yoğurt ve bal ile karıştırın. Arınılmış cildinize uygulayarak kuruyana kadar bekleyin. Takribî 15-20 dakika beklemeniz yeterli olacaktır. Kuruduktan sonra ılık su ile durulayın.
Avokado Maskesi
Şayet müddetiniz yoksa avokadoyu dolaysız suratınıza sürüp 10-15 dakika beklettikten sonra yıkayabilirsiniz. Müddetiniz varsa bu maskeyi uygulamak cildinize yoğun nem kazandıracaktır.
Yarım olgunlaşmış avokado 5 damla badem yağı 1 kapsül E vitamini
Olgunlaşmış avokadoyu çatal desteğiyle ezdikten sonra 5 damla badem yağı ile karıştırın ve içerisine eczaneden alacağınız 1 E vitamini kapsülünü ilave edip karıştırın. Arınılmış cildinize uygulayarak 20 dakika bekleyin. Daha sonra ılık su ile durulayın.
Avokado cildiniz için müthiş bir nem kaynağıdır. Badem yağı cildi besleyip ıslatırken E vitamini de yoğun nem verir.
Bal ve Yumurta Maskesi
1 adet yumurta sarısı 1 tatlı kaşığı bal
1 yumurta sarısını 1 tatlı kaşığı bal ile homojen bir karışım elde edene kadar karıştırıp arınılmış cildinize uygulayın. 15 dakika bekledikten sonra ılık su ile durulayın.
Bal cildinizi ıslatıp antioksidan sağlarken yumurta cildinizin derinlemesine arınılmasına ve aydınlanmasına destekçi olur.
Çikolata Maskesi
50 gram kakao oranı yüksek çikolata Asgari %60 oranında bitter 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı
Çikolatayı benmari usulü erittikten sonra sıcakken içine Hindistan cevizi yağını ilave edip eritin. Ilındıktan sonra arınılmış cildinize uygulayarak 15 dk. bekleyin ve ılık su ile durulayın.
Çikolata ve Hindistan cevizi yağı cildinizi ıslatır, ayrıca kuruluktan kaynaklanan tahriş problemlerinin önüne geçer.